” Waarom zou ik iets persoonlijks vertellen?

Dat antwoordde mijn vriend toen ik hem vroeg of hij ook wat over zichzelf zou vertellen tijdens de introductietraining aan nieuwe medewerkers.

Hij vond iets persoonlijks vertellen inhoudelijk niet relevant voor zijn verhaal. Zijn naam en functie benoemen leek hem wel persoonlijk genoeg.

Om je een beetje een beeld te geven. Hij werkt in een technische omgeving en zijn training ging over een veiligheidssysteem. Het is zeker geen omgeving waar men gewend is aan persoonlijke verhalen in presentaties (des te meer reden om het doen, wat mij betreft).

Ik bedoelde ook niet dat hij het moest vertellen over onze overstroming in de keuken of andere privézaken, maar meer van je persoonlijkheid laten zien helpt om een klik te krijgen met je luisteraars. Ze begrijpen je beter, je verhaal blijft beter hangen.

En je persoonlijkheid? Die kan je in een presentatie op talloze manieren naar voren laten komen. Deze vier manieren gebruik ik zelf altijd en werken ook voor jou!

Vertel wat over jou en je leven
Dat kan iedereen! Je kunt meer vertellen over je achtergrond of gezinssituatie, waar je woont of waar je bent opgegroeid. Als je dit saai of niet relevant genoeg vindt zou je een haakje kunnen maken naar je werk ‘Ik houd van reizen en, lucky me, voor deze baan ben ik geregeld in het buitenland. Begin van dit jaar was ik nog in Japan.’

Deel je ervaring
Een effectieve manier om meer van jezelf te laten zien en je verhaal meer te laten beklijven is door gebruik te maken van verhalen (storytelling). Dus gebruik (persoonlijke) verhalen om je presentatie aan op te hangen. Vertel niet over de feiten en cijfers, maar deel met je publiek je ervaring over een klant die je verrast heeft of waar je juist moeilijkheden mee had. Zo laat je én meer van jezelf zien en word je verhaal beter onthouden.

Geef je mening
Durf je het aan nog meer van jezelf te laten zien? Geef dan je mening over het onderwerp. Je bent wel de zender maar eentje met een mening toch? Soms vind je dingen leuk, soms verbaas je je en ben je het ergens niet mee eens. Op die manier laat je zien dat je over je verhaal hebt nagedacht, dat de luisteraars bij je kunnen aankloppen en dat je eerlijk bent.

Stylish verantwoord
Ook non verbaal kun je al veel van jezelf laten zien. Doe je lievelingsschoenen (juist wel of geen gympen of wel of geen stropdas) aan of draag felle sokken, sieraden of lippenstift. Zorg dat ze jouw verhaal en jou niet vergeten.

Laat je hele zelf zien

Bij persoonlijk profileren gaat het erom dat je jezelf laat zien. Je hele zelf. Het begint bij het helder hebben waar jij van bent. Wat drijft jou, wat is jouw visie en stijl? De volgende stap is de weg naar buiten. Om je verhaal met de wereld te delen. En dat kan tientallen keren op een dag. In persoonlijk contact, tijdens een presentatie op social media of in een mail en op hele verschillende manieren zoals je hebt gelezen. Probeer ze uit, kijk wat voor jou werkt. Het hoeft niet allemaal tegelijk maar ervaar maar eens wat het oplevert als je op deze manier meer van jezelf en je verhaal laat zien!

Facebooktwitterlinkedin