Praten over jezelf. Of eigenlijk té veel praten over jezelf. Daar hebben volgens mij de meeste Nederlanders een hekel aan. Dat krijg ik in ieder geval vaak te horen als ik aan klanten vraag waar ze zich aan ergeren in communicatie met anderen.

Wie daar veel minder moeite mee hebben? Amerikanen (de meeste).

Vorige week was ik met een vriendin op roadtrip in Florida en bezochten we o.a. Miami. (Hoe dat was trouwens? Fantastisch, dat ten eerste). Wat opviel? Van alle korte gesprekjes die we voerden tijdens onze vakantie ging het met name NIET over ons.

Zo kwamen we in Fort Lauderdale in gesprek met vier vrouwen naast ons aan een tafeltje. “Of we die fantastische taco’s met tonijn al hadden geprobeerd?” En wat we echt moesten doen in de buurt? “Een geweldige boottour langs the rich and famous natuurlijk.” Na het gesprekje kwamen we tot de conclusie dat ze ons geen enkele vraag hadden gesteld. Maar ons wel de taco’s, maiskolf en de amazing boottour hadden ‘verkocht’. De verkoopcultuur zit hen in het bloed. En praten over zichzelf, wat ze hadden meegemaakt of wat wij moesten doen bleek de basis van ons gesprek.

Waar sommige Amerikanen wat te veel van hebben (praten over jezelf) kom ik tijdens mijn werk juist heel veel mensen tegen die dat juist heel moeilijk vinden, en dat eigenlijk te weinig doen. Terwijl het eeuwig zonde is als je jezelf niet laat horen. Hoe jammer is het als jouw gesprekspartner, team of organisatie niet hoort welke ideeën jij hebt (ook als ze daar niet specifiek om gevraagd hebben)?

Hoe jammer is het als jouw gesprekspartner, team of organisatie niet hoort welke ideeën jij hebt (ook als ze daar niet specifiek om gevraagd hebben)?

Ik besefte het mij ook aan andere keer tijdens onze vakantie. Ik had de tv even aanstaan en verbaasde mij over het feit dat ik al 10 minuten naar een reclame aan het kijken was over het huren van een aanhangwagen! Hoe lang en hoe veel kun je over die dienst iets zeggen denk je misschien? Nou zeker 10 minuten lang. Want hoe geweldig is het dat je de aanhangwagen ook kan parkeren! 😉 Terwijl ik (en velen met mij) het soms al lastig vinden om een minuut over onszelf te vertellen. Hoe dubbel is dat!

Hoe lang en hoe veel kun je over een aanhangwagen zeggen denk je ?

Nou wil ik je niet adviseren om in ieder gesprek het podium te pakken en je gesprekspartner te vergeten. Maar iets meer van jezelf laten zien, dat kan geen kwaad. Wacht niet op een vraag, deel iets wat jou intrigeert of waar jij enthousiast over bent. Vind je dat lastig? Bedenk dan ook dat sommige mensen het moeilijk vinden zelf een gesprek op gang te houden. Zij vinden het juist fijn als iemand anders altijd wat te vertellen heeft.

Een blog schrijven over iets dat ook op jezelf van toepassing is, maakt het natuurlijk vele malen leuker. Daarom is deze blog ook meteen een advies aan mezelf! Dus mocht je mij binnenkort tegenkomen, dan vertel ik je graag meer over die fantastische coverworkshop van ons waar iedereen lyrisch over is!

Nadat ik heb gevraagd hoe het met je gaat natuurlijk :).

Facebooktwitterlinkedin